Jž piše pri sladoledu
Če se ne motim, je mišljeno jedilno žlico.
Jaz delam sladoled na skoraj enak način, razrežem in zamrznem banane, potem pa ne dodajam nič, razen pol lončka sojinega mleka. Ali ovsenega/riževega, ker da bolj sladek okus. Včasih pa vzamem manjšo količino banan in dodam kaj drugega sadja (niti ni nujno, da je zamrznjeno).
Pa še nekaj mojih zdravih sladic, mogoče komu pridejo prav:
MANJ SLADKI MUFFINI skodelica polnozrnate moke
skodelica ovsenih kosmičev
žlička koruznega škroba
žlička sode bikarbone
žlička cimeta
zrela banana
2 žlici agavinega sirupa
2 žlici olivnega olja
skodelica vode
Zmešamo suhe sestavine (moka, kosmiči, škrob, soda, cimet). Zmiksamo banano in jo prelijemo z vodo, dodamo olje in agavin sirup, nato z paličnim mešalnikom zmešamo obe mešanici.
Pečemo približno pol ure pri 190°C.
LEDENA ZELENA 'TORTA'18 kivijev
6 banan
1 mlad kokosov oreh
90ml kokosove vode
4 medjool datlji
Pripravimo si okroglo stekleno skledo, ki jo obložimo s folijo.
Mlad kokos odpremo, odlijemo vodo ter v blender postrgamo meso. Prilijemo slabo polovico skodelice kokosove vode, dodamo datlje in dobro zmiksamo.
Na tanko narežemo kivije in z njimi obložimo skledo. Po njih polijemo 1 žlico kokosove 'omake', kateri sledi plast na tanko, vzdolžno narezanih banan. Sledijo kiviji, omaka, banane, kiviji, omaka, banane… Zaključimo s plastjo banan in torto za vsaj 1 uro postavimo v zmrzovalnik, da se strdi.
(ta recept sem na internetu našla, slikco tudi in morem v kratkem sprobat, ker se sliši mnjami
)
BOROVNČEVI MUFFINI BREZ DODANE MAŠČOVBE2 skodelici moke
2 čajni žlički sode bikarbone
2 ali 3 čajne žličke mletega cimeta
2 žlici lanenih semen
1 skodelico jabolčne čežane
1 dcl agavinega sirupa
200g borovnic
4 manjša jabolka olupimo, narežemo in s 6 žlicami vode na majhnem ognju dušimo 10 minut. Dobljeno čežano preložimo v skodelico, da se nekoliko ohladi.
Suhe sestavine (moko, sodo bikarbono in cimet) dobro premešamo.
Laneno seme v visokem, ozkem kozarcu s približno 3/4 dcl vode zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo svetlo penasto zmes.
Lanu dodamo jabolčno čežano in agavin sirup (če se namesto agavinega sirupa odločimo za sladkor, bo potrebno dodati še malo vode). Ponovno premešamo s paličnim mešalnikom.
Dobljeno zmes dodamo suhim sestavinam in dobro premešamo. Masa je precej gosta in ni primerna za šibkejše mešalnike - mešamo kar na roko. Nazadnje dodamo borovnice in ponovno dobro premešamo.
Maso preložimo v silikonske modelčke za muffine. Pečemo 20 minut na 180ºC.