Tjaša Admin
Število prispevkov : 1004 Age : 32
| Naslov sporočila: Jogurtova torta s sadjem Pon 16 Jul 2012, 18:55 | |
| JOGURTOVA TORTA S SADJEMSestavine:Biskvit: 8 jajc 200 g masla 280 g rjavega sladkorja 200 g temne čokolade 160 g moke Jogurtova krema: 1500 g čvrstega polnomastnega jogurta 250 g sladke smetane 12 lističev želatine sok dveh limon 300 g rjavega sladkorja Sadni preliv: 400 g svežega sadja (jagode, borovnice, banane, breskve...) 2 paketa prosojnega preliva za torte 2 žlici rjavega sladkorja 2,5 dl sadnega soka (jabolko, breskev, hruška...) 2,5 dl vode Priprava:Biskvit: pečico segrejemo na 200 stopinj oz. 180 stopinj z ventilacijo. V pekač 25x38 cm namestimo peki papir in ga objamemo z obodom. Rumenjake ločimo od beljakov in jih zmešamo z mehkim maslom (če ste ga pozabili vzeti iz hladilnika, ga stopite v kozici) in sladkorjem.Temno čokolado nalomimo na koščke in jo raztopimo nad parno kopeljo ter po žličkah vmešamo v masleno mešanico. V posebni posodi trdo stepemo beljake ter jih skupaj s presejano moko vmešamo v testo. Testo vlijemo v pekač in pečemo 20 minut na srednji višini. Ko je testo ohlajeno, ga dobro ohladimo, preden ga prelijemo z jogurtovo kremo. Jogurtova krema: v hladni vodi namočimo želatino (10 minut). V večji posodi zamešamo jogurt in sladkor. Ožamemo limoni in v soku nad parno kopeljo razpustimo lističe želatine. Ko se lističi povsem razpustijo, tekočino počasi vmešamo v jogurt. Zmes dobro premešamo. Čvrsto stepemo smetano in jo vmešamo v jogurtovo zmes. Prelijemo preko hladnega biskvita in vse skupaj postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur (najbolje je, da jo pustimo čez noč). Sadni preliv: izbrano sadje poljubno narežemo in razporedimo po jogurtovi kremi (lahko sestavimo sliko, kaj napišemo). Potem pripravimo preliv. Praška za preliv zmešamo s sladkorjem in med mešanjem zalivamo s sokom in vodo. Vse skupaj segrevamo do vretja (med tem mešamo). Ko tekočina zavre, jo odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Ko začne želirati, polijemo po torti - začnemo na sredini torte. Torta mora ponovno v hladilnik za vsaj 3 ure. | |
|